funkcja uwikłana
ankiska19: sprawdzić czy równanie x*y+e
y+x=0 określa na pewnym otoczeniu punktu (x,y)=(1,0) funkcję
uwikłaną y=y(x). Jeśli tak to obliczyc y'(1) i y''(1)
policzylam pochodną po x wyszlo mi x
y*lnx+1
i pochodną po y czyli y*x
y−1+ e
y
i chyba ta pochodna po y musi byc ≠0, jak podstawilam sobie ten punkt do tej pochodnej po y
wyszla mi 1 czyli określa funkcje uwikłaną tak? ale nie wiem jak sie dalej za to zabrac i czy
w ogole od amego początku to dobrze robie
15 wrz 09:00
Basia:
f(x,y) = xy + ey + x
czy
f(x,y) = xy + ey + x ?
15 wrz 09:34
Ania: Ta pierwsza funkcja x razy y
15 wrz 11:15
Basia: to skąd takie pochodne ?
f'x = y + 1
f'y = x + ey
15 wrz 11:24
ankiska19: łooo

sama nie wiem skąd mi takie wyszły chyba pomieszanie wzorów na całki mi się tu wkradło
sama nie wiem

ale wracając do zad
żeby posiadało funkcje uwikłaną f'
y≠0 wyszło mi ze jest równe 2
czyli y'(1)=−
12
y''(1)=0
tak to zadanie powinno być rozwiązane?
15 wrz 11:45