wartość bezwzględna,moduł |x-4|-|x-3|<=2 Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Kingaaa: | | 1 | |
|x−4|−|x−3|<=2 Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Przedzialy wychodzą mi < −1 |
| ;4 ) i <4;+∞) |
| | 2 | |
Jaka jest część wspolna(ostateczne rozwiązanie),bo wychodzi mi inna niż w odpowiedziach?
15 wrz 08:55
Basia:

graficznie: patrz rysunek
|x−4| ≤ |x−3|+2
niebieskie ≤ czerwone
jak widać jest to prawda dla każdego x∊R
algebraicznie:
masz trzy przedziały: (−
∞,3); <3;4); <4;+
∞)
x∊(−
∞;3) ⇒ x−4<0 i x−3<0 więc masz
−x+4−(−x+3)≤2
−x+4 + x−3 ≤ 2
1 ≤ 2
prawda; czyli cały przedział
(−∞;3) jest częścią zbioru rozwiązań
x∊<3,4) ⇒ x−4<0 i x−3≥0 więc masz
−x+4 − (x−3) ≤ 2
−x + 4 − x + 3 ≤ 2
−2x ≤ −5
x ≥
52
<3;4) ∩<
52;+
∞) =
<3;4)
x∊<4;+
∞) ⇒ x−4≥0 i x−3≥0 więc masz
x−4 − (x−3) ≤ 2
x−4 − x + 3 ≤ 2
−1 ≤ 2
prawda czyli cały przedział
<4;+∞) jest częścią zbioru rozwiązań
odp; x∊(−
∞;−3)∪<3;4)∪<4;+
∞) = R
15 wrz 09:10
Kingaa: "x∊(−∞;3) ⇒ x−4<0 i x−3<0 więc masz
−x+4−(−x+3)≤2
−x+4 + x−3 ≤ 2
1 ≤ 2"
a nie :
−x+4+x+3≤2
bo: −x+4−(−x−3)≤2
0≤−5 <−−−sprzeczność czyli przedział pusty?
Bo w odpowiedziach,jest podane,że rzeczywiście jeden z tych 3 przedziałów powinien być pusty..
15 wrz 09:40
Basia: sprawdź czy dobrze przepisałaś treść zadania
może miało być
|x−4| − |x+3| ≤ 2
Ty napisałaś: |x−4| − |x−3| ≤ 2
a wtedy jest tak jak napisałam co widać przede wszystkim na rysunku
15 wrz 09:59
Kingaa: Rzeczywiście ,mój błąd bardzo przepraszam .
Powinno być:
|x−4| − |x+3| ≤ 2
I jak wtedy bd wyglądać rozwiązanie?
15 wrz 10:09
Basia:

|x−4| ≤ |x+3|+2
niebieskie ≤ czerwonego
−x+4 = x+3
−2x = −1
x = −
12
x∊ < −
12; +
∞)
jeżeli taka jest odpowiedź, to pokażę Ci jak to rozwiązać algebraicznie
15 wrz 10:13
Kingaa: | | 1 | |
hm... w odpowiedziach przedziały podane są: < −1 |
| ;4 ) i <4;+∞) i przedział pusty... |
| | 2 | |
tylko nie wiem jak zrobić z tego część wspólną tzn wypisać ostateczne rozwiązanie
15 wrz 10:17
Basia: to nie jest część wspólna; to jest
suma
rozw. z przedziału (−
∞;−3)
lub rozw. z przedziału <−3;4)
lub rozw.z przedziału <4;+
∞)
pomyliłam się wyżej
−x+4 = x+3+2
−2x = 1
x∊<−
12; +
∞)
<−
12;4)∪<4;+
∞)∪∅ = <−
12; +
∞)
ale w żaden sposób nie dostanę tam −1
12
jeszcze raz sprawdź dokładnie tę nierówność
15 wrz 10:29
Kingaa: już znalazłam błąd,Dziękuję za pomoc
15 wrz 10:39