mnozniki lagrangea
ankiska19: stosując metodę mnożników Lagrange'a znaleźć ekstrema funkcji f(x,y)=x2+y2 na
hiperpowierzchni x3+y3=16
przyjechal ze mam jakis zbór A={x,y∊ℛ: x3+y3−16=0}
L(x,y,λ)=x2+y2+λ(x3+y3−16)
L'x=0 ⇒ 2x+3x2*λ=0 ⇒x(2+3x*λ)=0
czyli x=0 a ten w nawiasnie? jak mam to wyliczyc? nie rozumiem jak mozna tu ekstremum wyliczyc,
moze ktoś mi pomóc z góry dzięki
15 wrz 08:23
Basia:
G(x,y) = x
3+y
3−16
L'
x = 0
L'
y = 2y + 3λy
2 = y(2+3λy)
G(x,y) = 0
x
3+y
3−16 = 0
1. x=0 i y=0 ⇒ x
3+y
3−16≠0 odpada
x
3+y
3−16 = 0
−8 = 16*27λ
3
| | 2 | |
czyli masz x=0 i y = − |
| = 2*33√2 = 63√2 |
| | 3*(−1/33√2) | |
pozostałe przypadki tak samo
no i dokończyć
15 wrz 09:23
ankiska19: dziękuję rozumiem
15 wrz 11:53