matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Delta
Gosia:
(1−2a)x2−ax−2a+3=0 Mógłby mi ktoś wyliczyć deltę. Wychodzi mi Δ=(−17a
2
)−16a−12≥0 a z tego Δ1 minusowa
15 wrz 00:43
ICSP:
Δ = a
2
+ 4(2a−3)(1−2a) = a
2
− 16a
2
+ 8a − 12 + 24a = −15a
2
+ 32a − 12
15 wrz 00:46