matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg / rownania
Jakub1994:
Rozwiąż równanie :
x
2
x
4
x
6
13
5 +
−
+
− ... = x
2
+
5
25
125
9
15 wrz 00:42
Aga1.:
x
2
x
4
x
6
13
−
+
−...=x
2
+
−5
5
25
125
9
x
2
x
4
x
2
a
1
=
, a
2
=−
, q=−
5
25
5
a
1
Gdy IqI<1, to lewą stronę można zastąpić L=
, równanie przyjmuje postać
1−q
x
2
5
13
=x
2
+
−5
x
2
1+
5
9
Teraz dasz radę?
15 wrz 08:11