Równania i nierówności kwadratowe z parametrem
Zadanie od Gje: Dla jakiej wartości parametru a równanie (1−2a)x2−ax−2a+3=0 ma co najmniej jeden pierwiastek
Rzeczywisty?
14 wrz 23:37
Garth:
Rownanie kwadratowe moze nie miec lub miec 1 lub 2 pierwiastki [rzeczywiste]. Nam chodzi o co
najmniej jeden a wiec o jeden lub 2. Kiedy rownanie kwadratowe ma jeden lub dwa pierwiastki?
14 wrz 23:48
Zadanie od Gje: Kiedy Δ ≥ 0
14 wrz 23:50
Garth:
14 wrz 23:52
Piotr:
trzeba sprawdzić co się dzieje dla postaci liniowej równania.
14 wrz 23:52
Zadanie od Gje: czyli jako warunek trzeba postawić:
1. a≠0 ∨ 3. a=0
2. Δ≥0
Tak?
15 wrz 00:20
Antek: 1−2a≠0 bo dla 1−2a=0 jest to rownanie liniowe a nie kawdratowe i oczywiscie Δ≥0
15 wrz 00:26
Zadanie od Gje: Mógłby mi ktoś obliczyć deltę ?
15 wrz 00:39
ZKS:
Przecież dla 1 − 2a = 0 mam jeden pierwiastek więc jest ok.
15 wrz 00:44
Garth:
Δ = b2 − 4ac
a = 1 − 2a
b = −a
c = −2a + 3
15 wrz 00:45
Zadanie od Gje: Wychodzi mi Δ=(−17a2)−16a−12≥0 a z tego Δ1 minusowa
15 wrz 00:55
asdf: daj swoje obliczenia i napisz to normalnie...
15 wrz 01:04
Piotr:
liczysz :
1. a≠0 i Δ ≥0
2. a≠ 0 i patrzysz czy zostaje 1 pierwiastek (zostaje)
3. Sumujesz odpowiedzi z pkt 1 i 2
15 wrz 01:07
Piotr:
sorry w pkt 2 a = 0
15 wrz 01:08
Zadanie od Gje : Dziękuję
15 wrz 01:23