proszę o rozwiązanie , oraz wykres
maria: dane jest równanie z niewiadomą x ; x kwadrat − 4x +4 / |x−2|= 1−m gdzie m jest parametrem m
należy do R przeprowadż dyskusję liczby rozwiązań równania w zależności od wartości parametru
m
2) wyznacz wartości parametru m dla których równanie |2x+6|−x=3m ma dwa rozwiązania a)
ujemne'
b)przeciwnych znaków
14 wrz 22:28
pawel: | x2 − 4x + 4 | | (x−2)2 | |
| = |
| = 1 − m => (x−2)2 = (1−m)*lx−2l |
| lx−2 | | lx−2l | |
ponieważ (x−2)
2 ≥ 0 i l x − 2l ≥ 0 dla kazdego x , wiec 1 − m ≥ 0
dla m ≤ 1 rownanie ma 1 rozwiazanie
dla m > 1 rownanie nie ma rozwiazan
14 wrz 22:50