Logarytm
bezendu:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log
x2−3(x
3+4x
2−x−4) i zapisz ją w postaci sumy przedziałów
liczbowych
x
2−3>0 x
3+4x
2−x−4>0
(x−
√3)(x+
√3) x
2(x+4)−(x+4)>0
(x+4)(x−1)(x+1)>0
x∊(−
∞,−
√3)∪(
√3,
∞)∪(−4,−1)∪(1,
∞)
Jednak w odpowiedziach mam inną odpowiedź
14 wrz 21:49
Antek: Ale tez podstawa ≠1 czyli x2−3≠1
14 wrz 21:53
Saizou : x
2−3>0 i x
2−3≠1 i x
3+4x
2−x−4>0
x
2−3>0
x
2>3
x>
√3 lub x<−
√3
x∊(−
∞:−
√3) ∪(
√3:+
∞)
x
2−3≠1
x
2≠4
x≠2 lub x≠−2
x
3+4x
2−x−4>0
x
2(x+4)−1(x+4)>0
(x+4)(x−1)(x+1)>0
x=−4 x=1 x=−1
x∊(−4:−1)∪(1:+
∞)
zatem x∊(−
∞:−
√3∪(
√3:+
∞) \{−2:2}
jak się nie kopnąłem
14 wrz 21:56
bezendu: Dziękuje

zapomniałem właśnie jednego warunku
14 wrz 22:02
Basia:

podstawa ≠ 1
czyli jeszcze
x
2−3 ≠ 1
x
2−4≠0
(x−2)(x+2)≠0
x≠ −2 i x≠2
poza tym
wszystkie warunki mają być spełnione
x∊[ [(−
∞;−
√3)∪(
√3;+
∞)]
∩ [(−4,−1)∪(1,
∞)] ]
\ {−2;2}
x∊(−4;−2)∪(−2;−
√3)∪(
√3;2)∪(2;+
∞)
14 wrz 22:03
Basia:
kopnąłeś się Saizou
ma być:
x2−3>0 i x2−3≠1 i x3+4x2−x−4>0
i czyli iloczyn zbiorów
14 wrz 22:06
bezendu:
Basia w odpowiedziach jest tak jak podałaś

Czyli biorę część wspólną tych warunków i zapisuje w potem jako sumy zbiorów ?
14 wrz 22:08
Saizou : Basiu coś ostatnio jestem zbyt roztrzepany
14 wrz 22:10
Basia: tak
bezendu 
roztrzepany = zakochany
Saizou ?
bywa, bywa
14 wrz 22:14
Saizou : chciałaś napisać chyba
roztrzepany ≠ zakochany
14 wrz 22:16
Basia: ależ to nic złego, przeciwnie
14 wrz 22:16
Saizou : bądź co bądź, nie jestem zakochany, no może w kulturze Japonii, ale to inna bajka
14 wrz 22:18
bezendu: Ok dziękuje zapamiętam
14 wrz 22:20
informatyk: bezendu umie przewidywać matury z polaka
14 wrz 22:21
Basia:
Dobranoc wszystkim. Kolorowych snów.
14 wrz 22:26
Basia: Mam jeszcze trochę roboty, więc już chyba na dzisiaj koniec
14 wrz 22:28
bezendu: Dobranoc

@informatyk wszyscy w domu zdrowi ?
14 wrz 22:28
Saizou : Basiu Oyasumi i miłych snów
14 wrz 22:30