matematykaszkolna.pl
logika !!!: Na przerwie w czasie której zbito doniczkę z kwiatkiem, zostało trzech chłopców : Jurek Leszek i Wojtek. Na odpowiedz kto zbił doniczkę chłopcy udzielili następujących odpowiedzi: Jurek: Ja nie zbiłem doniczki. Wojtek zbił doniczkę. Leszek: Wojtek nie zbił doniczki. Jurek ją zbił. Wojtek: Ja nie zbiłem doniczki. Leszek też jej nie zbił. Ustal, który z chłopców zbił doniczkę, wiedząc ze jeden z nich dwa razy skłamał, drugi chłopiec raz skłamał i raz powiedział prawdę a trzeci powiedział dwa razy prawdę.
14 wrz 21:29
ZKS: Wojtek.
14 wrz 21:32
!!!: super, moze jakies rozwiazanie
14 wrz 21:33
Basia: było niedawno; szukaj emotka
14 wrz 21:34
ZKS: Przecież to jest rozwiązanie. emotka Przez dedukcje rób. Ustal przykładowo że Jurek mówi dwa razy prawdę i zobacz co będziesz miał dalej.
14 wrz 21:35
Basia: ale chyba nie identyczne emotka
14 wrz 21:36
Antek: I juz za mlodu dwoch klamie . Chyba chca zostac poslami emotka
14 wrz 21:47
Basia: można też tak: zakładam, że Jurek zbił doniczkę wtedy: J: 0, 0 L: 1, 1 W: 1,1 nie zgadza się z dalszą treścią, bo tylko jeden chłopiec dwa razy powiedział prawdę zakładam, że Leszek zbił doniczkę J: 1, 0 L: 1,0 W: 1,0 też się nie zgadza z dalszą treścią no to został już tylko Wojtek sprawdzamy: J: 1,1 L: 0,0 W:0,1 teraz się zgadza
14 wrz 21:50