nierownosci kwadratowe
Mateusz: jak mam rozwiązać taka nierówność ? x2 − 9 < 0
14 wrz 21:20
Basia:
(x−3)(x+3) < 0
x∊(−3;3)
14 wrz 21:23
Mateusz: ale jak z tego do delty doprowadzic
14 wrz 21:25
Mila:

Mateusz nie myśl schematami.
Deltę liczysz , aby rozłożyć trójmian kwadratowy na iloczyn czynników liniowych albo obliczyć
miejsca zerowe.
Tu masz wyrażenie, które rozkładasz ze wzorów skróconego mnożenia ,− patrz
u Basi.
y=x
2−9 parabola
y=(x−3)*(x+3)
y<0⇔x∊(−3,3)
14 wrz 21:32
Mateusz: rozumiem chodzi o to ze dostalem ze 20 przykladów a nie rozumiem i wzialem jakis tam a z tego
co mowila doproawdzic do postaci delty obliczyc miejsce zerowe i parabole narysowac wiec
poprostu nie wiem jak to rozpisac
14 wrz 21:33
bezendu:
Ale w tym wypadku nie musisz liczyć delty, bo masz wzór skróconego mnożenia
a2−b2=(a−b)(a+b)
x2−9=(x−3)(x+3)
14 wrz 21:36
ZKS:
Można jeszcze zrobić w ten sposób
x2 − 9 < 0
x2 < 9 / √
|x| < 3 ⇒ x ∊ ...
14 wrz 21:38
Mateusz: aha już rozumiem wielki dzięki

jeszcze tylko jeden sprawia mi duże trudności zaraz dodam
jeszcze raz dziękuje z góry
14 wrz 21:42
Gustlik:

Mopżna tak:
x
2−9<0
x
2−9=0 pierwiastki wyznaczamy równaniem
x
2=9 /±
√
x=3 v x=−3
x∊(−3, 3)
15 wrz 00:34
ZKS:
Gustlik przecież wyżej jest identyczne rozwiązanie.
15 wrz 00:45
Gustlik: ZKS,Nie tak do końca identyczne, bo ja pomogłem sobie równaniem.
17 wrz 13:39