matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
taki
nie piję bo matura :
Średnia arytmetyczna liczb x,y,z jest równa 5 Oblicz średnią arytmetyczną 2x,2y,2z
x+y+z
=5
3
x+y+z=15
2x+2y+2z
=p
3
2(x+y+z)
=p
3
30
=10
ok
3
14 wrz 20:37
Basia:
dobrze
można nieco szybciej
x+y+z
= 5
3
2x+2y+2z
2(x+y+z)
x+y+z
=
= 2*
= 2*5 = 10
3
3
3
14 wrz 20:40
nie piję bo matura :
Dziękuje
14 wrz 20:43