logarytm
nie piję bo matura :
wykaż, że
| | 1 | |
logab=−log |
| b Proszę o wyjaśnienie  |
| | a | |
| 1 | |
| jest w podstawie logarytmu |
| a | |
14 wrz 20:23
ICSP: a wzór na zmianę podstawy logarytmu jest znany ?
14 wrz 20:25
nie piję bo matura : ICSP ale zadanie jest z podstawy
14 wrz 20:25
Piotr 10: A co to ma wspólnego ?
14 wrz 20:26
nie piję bo matura : Nie piszę roz tylko podstawę ?
14 wrz 20:27
Eta:
| | log1/ab | | log1/ab | |
logab= |
| = |
| = −log1/ab |
| | log1/aa | | −1 | |
14 wrz 20:27
nie piję bo matura : Eta ale ja napisałem, że piszę podstawę i zadanie jest z podstawy...
14 wrz 20:28
Piotr 10: Tylko, że ten wzór jest w podstawie. Masz go nawet w tablicach maturalnych
14 wrz 20:28
Basia: różnie można

sposób 1 (zamiana podstaw)
| | logab | | logab | | logab | |
−log1/ab = − |
| = − |
| = − |
| = logab |
| | loga(1/a) | | logaa−1 | | −1 | |
sposób 2 (wprost z definicji)
log
1/ab = x ⇔ (
1a)
x = b ⇔ (a
−1)
x = b ⇔ a
−x = b ⇔ log
ab = −x
mamy
x = log
1/a{b} /*(−1)
−x = log
ab
−x = −log
1/a{b}
−x = log
ab
log
ab = −log
1/ab
14 wrz 20:29
14 wrz 20:29
nie piję bo matura : Dziękuje
14 wrz 20:30
Eta:
Echh ..... tylu
pomagaczy , nic tu po mnie
14 wrz 20:31
ICSP: Eta jeśli chcesz mogę Ci dać pewne zadanie

Obiecałem je zrobić wieczorkiem, ale mogę oddać
14 wrz 20:32
Eta:

.... popisuj się sam , jesteś młody, wszystkie zadania przed Tobą
14 wrz 20:33
ICSP: szkoda

Chciałem być miły
14 wrz 20:34
Eta:
Miluśki to byłeś ..... przed swoją maturą
14 wrz 20:36
ICSP: Matura zmienia ludzi
14 wrz 20:38
czubus2302: siemano jest tu ktos dobry z przedziałów logarytmów ?
15 wrz 10:54
Basia: napisz zadanie
takie zwierzę jak "przedziały logarytmów" nie istnieje
15 wrz 11:02