rozwiazywanie równań
orzel: Rozwiąż równanie:
(√2+√3)x+(√2−√3)x=4
14 wrz 20:21
ICSP: skorzystaj z tego że
14 wrz 20:22
orzel: doszedłem do czegoś takiego:
no i tutaj martwy punkt, moglibyście jeszcze coś doradzić?
14 wrz 20:50
orzel: czy lewej strony równania można zastosować jakis wzór?
14 wrz 20:51
pigor: ... tam po prawej masz 4 , a nie 14 ;
przyjmij , że (2−
√3)
x= t i t>0 i co dalej
14 wrz 20:54
Piotr 10: x=1 v x=−1
14 wrz 20:58
orzel: Juz wszystko jasne, zmienna pomocnicza... Dzieki za pomoc!
14 wrz 21:04
ZKS:
Coś Ci Piotr 10 źle wyszło bo widać od razu że dla x = 1 oraz x = −1 jest to nie
spełnione.
14 wrz 21:15