Wyznacz wartość b, wiedząc, że wykres funckji f jest prostopadly do f. g jeśli:
Mati: a) f(x) = −0,2x−1 i g(x) = |b−3|x+3
a1 = −0,2 a2 = |b−3|
f(x) prostopadłe do g(x) <=> a1*a2=−1
Robię i robię i mi nie wychodzi... to samo to
b) f(x) = −4x+3+b i g(x)= 18|b+8|x−b2
a1 = −4 a2 = 18|b+8|
f(x) prostopadłe do g(x) <=> a1*a2=−1
Proszę o pomoc, rozwiązanie, wyjaśnienie − bardzo dziękuję.
14 wrz 20:16
Basia:
−0,2*|b−3| = −1 /*(−10)
2|b−3| = 10 / :2
|b−3| = 5
b−3 = 5 lub b−3 = −5
dokończ
−4*18|b+8| = −1
−12|b+8| = −1 /*(−2)
|b+8| = 2
dokończ
14 wrz 20:20
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
14 wrz 20:22
Mati: a) b−3 = 5 v b−3 = −5
b=8 v b = −2 Zgadza się

b) |b+8| = 2 v |b+8| = −2
b+8=2 b+8=−2
b=−6 v b=−10
Dziękuję

faktycznie następnym razem chyba pomnoże strony aby dojść do całkowitych...
14 wrz 20:33
Mati: Jeszcze mam taki przykład...a też nie wiem jak go dokończyć...
Wyznacz m, wiedząc, że wykres f. liniowej g jest równoległy do wykresu f. liniowej f, jeśli:
f) f(x) = (√3+m)x − √3 i g(x) = (5+ √3m)x + 2m
af = √3+m ag = 5 + √3m
f(x) II g(x) <=> af=ag
√3+m=5+√3m
m−√3m=5−√3
m(1−√3) = 5−√3
i dalej nie wiem co...
14 wrz 20:48
Mati:
14 wrz 21:05
Basia:
dzielimy przez 1−
√3; przecież to liczba taka sama jak np. 2 (tyle, że niewymierna)
2x = 4 / :2
m(1−
√3) = 5−
√3 / : (1−
√3)
i pozbądź się niewymierności z mianownika
14 wrz 21:10
Mati: Dziękuję
14 wrz 22:45
Blue: Gghhhh
8 wrz 18:59
Janek191:
Archeolog ?
8 wrz 20:26