Rozwiązywanie równań trygonometrycznych
xXx: Hej. Czy potrafi ktoś rozwiązywać równania trygonometryczne

Bo ja mam parę takich przykładów
których nie potrafię zrobić
14 wrz 20:02
14 wrz 20:04
xXx: Dziedzina = R / {2π}
14 wrz 20:06
PW: Ustalamy dziedzinę:
x≠2π i x≠0 (to by mianownik był rózny od zera).
Ułąmek (jak już ma sens) jest zerem gdy licznik jest zerem.
Odpowiedź: x=kπ, k ∊C\{0, 2}
14 wrz 20:06
Antek: x2−2πx≠0 wiec x(x−2π)≠0 to dalej licz
14 wrz 20:09
14 wrz 20:10
Basia: tak

teraz: ułamek = 0 ⇔ licznik = 0
sinx = 0 ⇔ x=2kπ i k≠0 i k≠1 (bo 0 i 2π nie należą do dziedziny)
i tyle
14 wrz 20:16
xXx: tam w przed ostatnim wierszu ma być chyba sinx = 0 ⇔ x=kπ i k≠0 i k≠1
14 wrz 20:26
xXx: Mam też inne zadanie, które przydałoby się sprawdzić:
| cos2x − 1 | |
| + sin3x = 0 z: x≠kπ |
| sinx | |
−sinx + sin
3x = 0
sinx(sin
2x − 1) = 0
Czy to ma sens bo coś mi tu nie pasuje ?
14 wrz 20:33
Basia: w poprzednim
x=kπ i k≠0 i k≠2 oczywiście
14 wrz 20:46