logarytmy
klaudik18: Określ dziedzinę: y=log|x−1|(x3−x2+3x−3).
Rozwiąż graficznie: a) log3(x+2)=x2−2x+2
b) 2x+0,5−1≤log0,5x
14 wrz 19:56
Basia:
1.
x3−x2+3x−3 > 0
|x−1| ≠ 0 i |x−1| ≠ 1
wiesz co dalej robić ?
14 wrz 19:59
klaudik18: nie wiem co będzie z tą pierwszą wartością bezwzględną
14 wrz 20:02
Antek: |x−1|≠0 to x≠1
14 wrz 20:11
Basia: a dla jakiej liczby wartość bezwzględna jest = 0 ? wiesz ?
14 wrz 20:12
klaudik18: a z tą nierównoscią?
x2(x−1)+3(x−1)>0 ⇒ (x−1)(x2+3)>0
x2+3=0
x2=−3 a to nie jest prawda
14 wrz 20:14
Basia: dobrze

x
2+3 jest
zawsze > 0
czyli musi być x−1>0
14 wrz 20:17
klaudik18: czyli x∊(1,+∞) − {2} ?
14 wrz 20:22
klaudik18: a te zadania graficzne? bo mam wątpliwości..
14 wrz 20:23
klaudik18: zajrzę tu jeszcze jutro, a teraz muszę już lecieć. z góry dziekuję za pomoc
14 wrz 20:31