Proszę o pomoc . Bo czekam
Martyna 0: Równania sprowadzalne do równań kwadratowych.
Rozwiąż Równanie
b) x do kwadratu −4x +2 =|x+2|
14 wrz 19:30
PW: Martyna, ja już czekam 45 lat ...
x2−4x+2 = (x−2)2−2 = (x−2−√2)(x−2+√2)
Lewą stronę rozkładamy na czynniki, żeby korzystając z własności funkcji kwadratowej ustalić,
gdzie przyjmuje wartości dodatnie lub zero, a gdzie ujemne. Tam, gdzie przyjmuje wartości
ujemne − rozwiazań na pewno nie będzie, bo prawa strona jest nieujemna.
14 wrz 19:39
Basia:

x
2 − 4x + 2 = |x+2|
x≥−2 i x
2 − 4x + 2 = x+2
lub
x<−2 i x
2 − 4x + 2 = −x −2
x≥−2 i x
2 − 5x = 0
lub
x<−2 i x
2 − 3x + 4 = 0
x≥2 i x(x−5) = 0 ⇔ x=0 lub x=5
x< −2
Δ = 9 − 4*1*4 < 0 nie ma rozwiązania
Odp: x=0 lub x=5
14 wrz 19:41
pigor: ..., np. tak :
x2−4x+2= |x+2| ⇔ (x+2<0 i x
2−4x+2= −x−2) lub (x+2 ≥0 i x
2−4x+2= x+2) ⇔
⇔ (x< −2 i x
2−3x+4= 0) lub (x ≥ −2 i x
2−5x= 0) ⇔
⇔ (x< −2 i x∊∅) lub (x ≥ −2 i x(x−5)= 0) ⇔
⇔ x ≥ −2 i (x=0 lub x=5) ⇔ x=0 lub x=5 ⇔
x∊{0,5}.. ...
14 wrz 19:41
bezendu: ''Bo czekam ?''
14 wrz 19:43
PW: Tak od razu "kawa na ławę" wszystko ... A ja się chciałem z Martyną podrażnić.
14 wrz 19:46
PW: Martyno, a tak poważniej: wszyscy na ogół rzucają się szukać gdzie jest rozwiązanie. W
niektórych wypadkach dobrze jest ustalić, gdzie na pewno rozwiązań nie ma. Potem robi się
wszystko jaśniejsze. Ten przykład może nie był najlepszy (chociaż, gdy spojrzeć na rysunek
Basi, to coś w tym jest).
14 wrz 19:50