Rozłóż na czynniki wielomiany
Monika: Rozłóż na czynniki wielomiany
W(x) = (x2 − 2)4 − 4x4
14 wrz 19:04
PW: a2−b2
14 wrz 19:10
Monika: a ile będzie wynosić b?
14 wrz 19:13
Antek: 2x2
14 wrz 19:15
Monika: czyli tak:
[(x2 −2)2 − 2x2][(x2 −2)2+ 2x2= (x2 −2−√2x)(x2 −2+ √2x)(x2+2− √2x)(x2 +2+√2x)
14 wrz 19:21
Basia: niestety nie; drugi nawias to suma kwadratów; nie rozkłada się w taki sposób
(x2−2−√2x)(x2−2+√2x)(x4 − 4x2 + 4 + 2x2) =
(x2−2−√2x)(x2−2+√2x)(x4−2x2+4)
ten ostatni czynnik musi się dać rozłożyć na iloczyn dwóch nierozkładalnych trójmianów
kwadratowych, ale to będzie dość wredne
x4 − 2x2 + 4 = (x4+4) − 2x2 =
[ (x2+2)2 − 4x2 ] − 2x2 =
(x2+2)2 − 6x2 = (x2+2−√6x)(x2+2+√6x)
14 wrz 19:29
PW: [(x2−2)2+2x2] już się nie rozłoży − ten trójmian przyjmuje tylko wartości dodatnie (suma
kwadratów).
14 wrz 19:30
Basia: rozłoży się; rozłoży
każdy wielomian da się rozłożyć na czynniki stopnia
co najwyżej drugiego
x
4+1 też da się rozłożyć
14 wrz 19:32
PW: Basiu , Moniko, bredzę (przecież to wielomian czwartego stopnia, a ja piszę o jakimś
trójmianie. Tego wpisu nie było (za szybko kliknąłem nim pomyślałem)
14 wrz 19:32
Monika: dziękuję bardzo
14 wrz 19:33