pochodna + max i min lokalne
seba: 1. Oblicz pochodną funkcji: sin (x2+2x−x−1)
2. Oblicz max i min lokalne, określ gdzie funkcja jest rosnąca, a gdzie malejąca:
a. 1+1x+1x2 (ostatni, 3ci wyraz funkcji to "jeden przez iks do drugiej")
b. x3(x−5)2
14 wrz 18:51
Basia:
1.
| | 1 | |
f'(x) = (2x + 2 + |
| )*cos(x2+2x−x−1) = (2x+2+x−2)*cos(x2+2x−x−1) |
| | x2 | |
2a.
x∊R\{0}
| | 1 | | 1 | | x2+2x | |
f'(x) = − |
| − |
| *2x = − |
| |
| | x2 | | x4 | | x4 | |
x
4 jest stale dodatnie czyli znak pochodnej zależy od licznika
L= −(x
2 + 2x) = −x(x+2)
L=0 ⇔ x=0 ∨ x=−2
L<0 ⇔ x∊(−
∞;−2)∪(0;+
∞)
L>0 ⇔ x∊(−2,0)
x∊(−
∞;−2) ⇒ f↘
x∊(−2;0) ⇒f↗
czyli x
max = −2 f
max = 1−
12+
14 =
34
x∊(0;+
∞) ⇒ f↗
ale w 0 nie ma minimum, bo 0∉D
2b próbuj sam
D = R
teraz policz pochodną; podaj wynik
14 wrz 19:01