nierówność
czołg:

znam wynik ale jak to wyliczyć w szczególności mianownik

bardzo proszę o pomoc
14 wrz 18:38
Basia:
(a−b)(a+b) = a2−b2
M = (√2)2 − 22 = 2−4 = −2
14 wrz 18:40
czołg: bardzo pięknie dziękuję
14 wrz 18:43
Antek: I to bardzo mi sie podoba
14 wrz 18:45
czołg: a na licznik jest jakiś sposób czy tak jak mam w zeszycie się zawsze robi żeby zapisać wszystko
obok siebie i to co w drugim pierwiastku w nawias wziąć?
14 wrz 18:57
Basia:
przede wszystkim −2 się skróci
| −2√3(√2+2) | |
| = √3(√2+2) i tak zostaw, albo jeszcze = √6+2√3 |
| −2 | |
14 wrz 19:05
czołg: i tak się zawsze robi?
14 wrz 19:11
Basia: jeżeli coś da się skrócić to tak; ale nie zawsze się da

trudno o jakieś sztywne reguły, oprócz klasycznej kolejności działań
14 wrz 19:45