granica. oblicz
patii: hej sama próbuje ogarnąć granice i jak na razie jest ok ale jednej nie umiem
limn−>∞3n+12−n 3
robie to na dwa spodoby i nie potrafie rozwiazać (roz. +∞
w pierwszym wychodzi mi −∞ , kiedy zakladam ze +∞ przez −∞ podniesione do 3 daje −∞
w drugim rozkladam ze wzorow skroconego mnozenia i wychodzi mi − 27 (?)
powtarzam sama zabralam sie za nauke granic wiec wiem tyle tylko co z podrecznika (to co nie
mialam w programie w liceum a tam bylo) jesli ktos moglby mi to zadanie wyjasnic i cos
dopowiedziec o granicach w prosty logiczny sposob bylabym bardzo wdzieczna
14 wrz 17:58
Basia:
napisz wyraźniej; nie widać; pisząc ułamek użyj U (dużego)
14 wrz 18:00
pepe: Patii, chodzi ci o
| | (3n + 1)3 | |
limn−>∞ |
| |
| | (2 − n)3 | |
?
14 wrz 18:04
patii: tak pepe
14 wrz 18:09
pepe: | ( n(3 + 1n) )3 | |
| = |
| ( n(2n − 1) )3 | |
| | n3(3 + 1n) 3 | |
= |
| = |
| | n3(2n − 1) 3 | |
| | (3 + 1n) 3 | |
= |
| = |
| | (2n − 1) 3 | |
| | 3 3 | | 27 | |
= |
| = |
| = −27 |
| | (−1) 3 | | (−1) | |
14 wrz 18:16
Basia:
pierwszy sposób jest zły, dlatego, że
| +∞ | |
| to symbol nieoznaczony |
| −∞ | |
nie wiadomo co to jest bo na przykład:
ale
ale
i jeszcze inaczej może być
drugi sposób jest poprawny i wynik jest dobry
14 wrz 18:16
patii: aha aha czyli w ksiazce jest zla odpowiedz dziekuje (zdażalo sie to w niej)
14 wrz 18:32
Antek: | | | | n3*33 | |
=lim→∞ |
| =lim→∞ |
| =−27 |
| | | | n3*(−1)3 | |
Wyciagnalem najwieksza potege przed nawias
jesli z ewzorow skroconego mnozenia wychodzi (−27) to powinno byc OK .
14 wrz 18:34
Saizou : można też tak
lim(−3−0)
3=−27
14 wrz 19:22