nierownosc
Piotr1795: Rozwiąż nierówność:
−x4+2x3−2x+1≤0
14 wrz 17:53
Piotr:
−x4 + 2x3 − 2x +1 ≤ 0 // *(−1)
x4 −1 − 2x3 + 2x ≥ 0
(x2 − 1)(x2 + 1) − 2x(x2 − 1) ≥ 0
poradzisz sobie ?
14 wrz 18:10
pigor: ..., zauważ , że liczba −1 zeruje wielomian po lewej stronie nierówności,
więc grupujesz go sobie, wyłączasz co trzeba i jednocześnie rozwiązujesz
sprowadzając do postaci iloczynowej , daną nierówność np. tak :
−x4+2x3−2x+1 ≤ 0 ⇔ − x
4+1+2x
3−2x ≤ 0 ⇔ −(x
4−1)+2x(x
2−1) ≤ 0 ⇔
⇔ −(x
2−1)(x
2+1)+2x(x
2−1) ≤ 0 ⇔ −(x
2−1) (x
2−2x+1) ≤ 0 ⇔
⇔ −(x−1)(x+1) ( x−1)
2 ≤ 0 ⇔
−(x+1) ( x−1)3 ≤ 0 ⇔ x ≤ −1 lub x ≥1 ⇔
⇔
x∊(−∞;−1> U <1;+∞) . ...
14 wrz 18:22
Piotr:
i całe rozwiązanie poszłoo
14 wrz 18:24
pigor: ..., uważam, że i dobrze ...

niech pomyśli i może nauczy
co nieco, a jak nie zechce

cóż, nie to nie

jego strata ...
14 wrz 19:12
Piotr1795: ⇔ −(x
2−1)(x
2+1)+2x(x
2−1) ≤ 0 ⇔ −(x
2−1) (x
2−2x+1) ≤ 0
Mam pytanie.Dlaczego z (x
2+1)+2x(x
2−1) zrobilo sie (x
2−2x+1)
14 wrz 19:18
pigor: ..., to nie tak, to wcale nie z tego, powstało to co piszesz, tylko z całości
zostało wyłączone −(x
2−1) przed nawias, czyli z sumy : −(x
2−1)(x
2+1)+2x(x
2−1)
zgodnie z prawem rozdzielności iloczynu względem
sumy tu takiej :
−(x
2−1)(x
2+1)
+2x(x
2−1), gdzie jeśli "w głowie" x
2−1= a, x
2+1= b, 2x=c,
to
−(x
2−1)(x
2+1)+2x(x
2−1)= −ab+ca= −ab−c(−a)= −a(b−c)=
= −(x
2−1)(x
2+1−2x)= −(x
2−1)(x
2−2x+1)

. ... Uffffffff
14 wrz 20:01
Piotr1795: dzieki

cos rozumiem,nie wiesz gdzie moglbym poszukac zadan z prawem rozdzielnosci iloczynu
wzgledem sumy,aby lepiej to ogarnac
14 wrz 20:29
Antek: lub tez wzgledem odejmowania .
Ale masz np taki
3x3+3x2+2x+2=0
14 wrz 20:41