Logarytmy
Tratwa: 2log5+log4+log√39= log(25*4)+log30.59 = log100+ 2log39= log100+log381=10+4=14
Dobrze?
14 wrz 17:45
Basia:
14 wrz 17:53
Antek: ja bym to zrobil tak
log52+log4+log31/29=log100+2log39=2+4=6
log100=2 bo 102=100 widzisz blad ?
14 wrz 17:53
Piotr:
log100 = 2
a z jakiego wzoru skorzystales/as wyliczajac log√39 ?
14 wrz 17:54
Tratwa: w książce własnie odp jest 6
14 wrz 17:54
Piotr:
no i w ksiazce jest dobrze
14 wrz 17:55
Tratwa: | | 1 | |
hmm nie wiem z jakiego wzoru poprostu √3 zmieniłem na 30.5 i |
| przesunołem za |
| | 2 | |
logarytm zmieniając na 2 a potem tą dwójkę jako potęge liczby 9
14 wrz 17:58
Piotr:
ok
14 wrz 18:11
Basia:
to masz dobrze; log100 = 2; tam jest błąd; nie zauważyłam
14 wrz 18:25