Równania wielomianowe
Aga: Podaj przykład wielomianu stopnia n, którego jedynymi pierwiastkami są liczby −2 i 3, a wyraz
wolny jest równy 1.
a) n=2
b) n=4
c) n=6
14 wrz 17:09
Basia:
(x+2)(x−3) = x2 − x − 6
(x+2)(x−3)(x2+1) = .................
(x+2)(x−3)(x4+1) = .....................
wylicz sobie do końca
14 wrz 17:13
pigor: ..., a gdzie ten wyraz wolny równy 1

chyba, że weźmiemy np. W
2(x)= −
16x
2+
16x+1 . ...
14 wrz 17:29
Basia: a gdzieś tam

witaj
pigor
| | 1 | |
pomnożyć wszystko przez |
| |
| | 6 | |
14 wrz 17:32
14 wrz 17:33
pigor: ..., właśnie ...

tam go szukałem tak :
W2(x)= ax2+bx+1= ? i 4a−2a+1=0 i 9a+3b+1=0 ⇒ ... (a,b)= (−
16,
16), a
wtedy W
4(x) i W
6(x) najlepiej twoim sposobem ; pozdrawiam serdecznie.
14 wrz 17:43