matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
pomoc:
Zwariowałem i nie wiem, jak to wymnożyć
Proszę o rozpisanie takiego przykładu: (−xy)
2
Żeby to było np. (x−3)
2
to byłoby banał, ale tam zamiast minusa jest mnożenie.
14 wrz 16:51
Basia:
(−)
2
= (−)*(−) = (+) (−xy)
2
= x
2
*y
2
14 wrz 16:52