liczby
zadanie: Czy istnieja liczby całkowite dodatnie m, n, których najwiekszy
wspólny dzielnik NWD(m, n) jest mniejszy od ich najmniejszej wspólnej
wielokrotnosci NWW(m, n) o
a) 96% ;
b) 80% ;
c) 20% ;
d) 50% ?
jakies podpowiedzi?
14 wrz 16:49
Basia:
m = NWD*k
n = NWD*l
gdzie k,l∊C i k,l już nie mają wspólnego dzielnika >1
NWW = NWD*k*l
NWD = NWW − 0,96NWW = 0,04NWW
NWW = 0,04NWW*k*l / : 0,04NWW
k*l = 25
no to nie może być 5*5, ale może być 1*25 lun 25*1
m = NWD*1
n = NWD*25
lub na odwrót
na przykład 2 i 50; 3 i 75; 4 i 100, 5 i 125 itd
pozostałe tak samo
14 wrz 16:59
zadanie: dziekuje
a moglbym prosic o wytlumaczenie tego?
dlaczego akurat m=NWD*k albo jak dojsc do tych przykladow typu 2 i 50 ... ?
14 wrz 17:08
zadanie: ?
14 wrz 17:34
zadanie: poprosilbym o pomoc ?
14 wrz 18:55
zadanie: ?
14 wrz 21:50
zadanie: zalezaloby mi na wyjasnieniu ale jak nie mozna prosciej juz przedstawic to trudno
14 wrz 22:42
Mila:
Jutro, jeśli Basia nie dokończy. Nie chcę się wtrącać.
14 wrz 23:49
Mila:
JUż rozwiązywaliśmy podobne zadanie, poszukaj.
15 wrz 00:15
zadanie: zastanawialem sie troche nad tym zadaniem
bo np. jezeli mamy 2 liczby calkowite m, n takie, ze:
m=24=23*3
n=32=25
NWD(m, n)=23
czyli kazda z liczb m oraz n sklada sie z... albo da sie zapisac w postaci iloczynu swojego
NWD(m, n) i innej liczby calkowitej czyli tak naprawde pozostalego czynnika w rozkladzie na
czynniki pierwsze
przy czym te pozostale czynniki sa liczbami wzglednie pierwszymi
15 wrz 18:01
zadanie: tak jak bylo napisane wczesniej, ze NWW(m, n)=NWD(m, n)*k*l
to na podstawie przykladu mam:
NWW(m, n)=25*3=23*3*22=NWD(m, n)*3*22
15 wrz 18:09
zadanie: zapis NWD = NWW − 0,96NWW = 0,04NWW rozumiem tak:
jezeli NWD ma byc mniejsze od NWW o 96% to aby postawic znak rownosci miedzy nimi to trzeba
zmniejszyc NWW 0 96% albo do NWD dodac 96%NWW
mam nadzieje, ze powyzsze rozumowania sa dobre
15 wrz 18:13
zadanie: wiem, ze nie powinienem napisac 96%NWW tylko 0,96NWW pomylilo mi sie
15 wrz 18:14
Mila: a)
NWD(m,n)=NWW(m,n)−0,96NWW(m,n) (Piszę dalej "skrótowo")
25*NWD
2=m*n
Możesz dobrać NWD i następnie m i n
np.
NWD=3
25*9= m*n
m=75, n=3
NWW(3,75)=75
NWD(3,75)=3
75−0,96*5=75−72=3=NWD
sprawdź w innym przypadku
Odp. Tak
15 wrz 18:54
zadanie: dziekuje
15 wrz 20:01
zadanie: b)
NWD=NWW−0,8NWW
5NWD
2=mn
np. NWD=3
5*9=mn
m=3, n=15
15−12=3=NWD odp. tak
c)
NWD=NWW−0,2NWW
1,25NWD
2=mn
np. NWD=3
11,25=mn odp. nie bo liczby m i n maja byc calkowite
d)
NWD=NWW−0,5NWW
2NWD=NWW
2NWD
2=mn
np. NWD=3
2*9=mn
m=3, n=6
6−3=3=NWD odp. tak
15 wrz 20:09
Mila:
c)trochę inaczej, masz wykazać, że nie istnieje.
Dla wykazania istnienia wystarczy jeden przykład.
W (c) należy wykazać, że nie istnieją m i n , aby spełniały warunek.
5NWD2=4*m*n
NWD − nieparzyste ⇔brak rozwiązania , lewa strona nieparzysta, prawa parzysta
NWD− parzyste ? rozważaj!
15 wrz 21:11
zadanie: NWD−parzyste
NWD=2k; k∊C
5*4k2=4mn obie strony parzyste
5k2=mn czyli mn jest podzielna przez 5
15 wrz 21:43
zadanie: albo tak:
| 5NWD2 | |
| =mn czyli NWD musi byc podzielne przez 4 |
| 4 | |
np. NWD=4
20=mn
20=4*5, NWD=1
20=2*10, NWD=2
a to wystarczy?
15 wrz 21:52
Mila:
W poprzednim , NWD parzyste, niepodzielne przez 4, to otrzymasz sprzeczność, 5k2 nieparzyste,
m*n parzyste skoro NWD jest parzyste.
w ostatnim Nwd podzielne przez 4 też otrzymujesz sprzeczność.
15 wrz 22:08
zadanie: dziekuje
15 wrz 22:14