zastosowanie przekształeceń Laplace'a do rozwiązywania rów. różnicz.
Janek: y''+y=2e
x y(0)=1 y'(0)=2
Dobry tok myślenia ?
L[y'']= s
2Y−s−2
14 wrz 16:16
Trivial: Tak, tylko trzeba pociągnąć dalej.
14 wrz 18:17
Janek: | | 2+(2+s)(s−1) | |
Y(s2+1)= |
| |
| | s−1 | |
| | 2+(2+s)(s−1) | |
Y= |
| |
| | (s−1)(s2+1) | |
i teraz trzeba rozłożyć chyba na ułamki proste i trochę mnie to przerasta
14 wrz 19:20
Trivial:
| | 2 + s2+s−2 | | s2+s | | A | | Bs+C | |
Y = |
| = |
| = |
| + |
| |
| | (s−1)(s2+1) | | (s−1)(s2+1) | | s−1 | | s2+1 | |
I liczymy A,B,C. Ale można też sprytniej i zauważyć, że (s−1) + (s
2+1) = s
2+s i mamy od razu:
| | s+s2 | | 1 | | 1 | |
Y = |
| = |
| + |
| . |
| | (s−1)(s2+1) | | s−1 | | s2+1 | |
14 wrz 20:16
Janek: przejrzałem zeszyt i to chyba można też rozwiązać za pomocą I tw. heaviside'a ( tak tylko się
przemądrzam

)
i jeszcze jedno
na zajęciach robiliśmy przykład y"−y'=2sinx Odp:e
x+cos x −sin x
w podręczniku jest przykład y"−y=2sinx i odpowiedź ta sama Odp:e
x+cos x −sin x
czy możesz oszacować czy to jest bład w wydruku zadania y"−y=2sinx ?
14 wrz 20:44
Janek: Nie no, to napewno musi być błąd w wydruku zadania, więc nie ma pytania.
14 wrz 20:51
Trivial:
Tak, w drugim jest błąd w odpowiedzi. Wystarczy wstawić do lewej strony równania i zobaczyć czy
rzeczywiście otrzymamy 2sinx − NIE.
14 wrz 21:28