wzory skróconego mnożenia
lll: (5a +1)
2 + (5a−1)
2 − (5a +1)(5a−1) −25a
2= (5a)
2+2*5a*1 +1
2 +(5a)
2 −2 *5a *1 −1
2 −25
a
2 −1
2 −25a
2= 25a
2 +10a + 1 +25a
2 − 10 a +1 −25 a
2 +1 −25a
2 = 3
Dobrze to jest zrobione
14 wrz 16:14
roxx: dla mnie wyszło 2
14 wrz 16:19
nowa: =25a2+10a+1+25a2−10a+1−25a2−1−25a2=1
14 wrz 16:21
ICSP: 3
14 wrz 16:21
JAPON1A: tak, dobrze
14 wrz 16:22
PW: A jak to zrobić żeby się nie narobić?
x2+y2=(x+y)2−2xy
Stosując tę zależność do pierwszych dwóch składników dostajemy:
(5a+1)2+(5a−1)2=(5a+1+5a−1)2−2(5a+1)(5a−1)=(10a)2=100a2−2(5a+1)(5a−1)
Zadane wyrażenie jest więc równe
100a2−2(5a+1)(5a−1)−(5a+1)(5a−1)+25a2=
−3(5a+1)(5a−1)+75a2=−3(25a2−1)+75a2=−75a2+3+75a2=3
14 wrz 16:34