matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Niech
JAPON1A:
f(n) =
1
2
(
3
√
n+1
−
3
√
n−1
) dla każdego naturalnego n.Oblicz sumę f(1) + f(3) + f(5) + .... + f(999997) + f(999999)
14 wrz 16:06
Basia:
f(1)+f(3)+f(5)+.....+f(999997)+f(999999) =
1
*[
3
√
2
−
3
√
0
+
3
√
4
−
3
√
2
+
3
√
6
−
3
√
4
+......+
3
√
999998
−
3
√
999996
+
2
+
3
√
1000000
−
3
√
999998
] =
1
1
3
√
10
6
=
*10
2
= 50
2
2
14 wrz 16:23
JAPON1A:
Dzieki
wystarczyło podstawic... ja ciagle szukałem zależności typu f(x) + (10
6
− x ) = iles, ale o zwykłym podstawieniu nie pomyślałem
14 wrz 22:28