funkcjeeee pomocyyyy !!!!:)
Agnesssss: hej

mam pytanie w związku z funkcjami. a mianowicie:
a) f(x) = ln (x
2) i mam określić czy na funkcja jest:
− monotoniczna
− ciągła
− ograniczona;
b) g(x)=cos(2x) czy jest ona:
−ciągła;
− rosnąca;
− ograniczona;
czy mógłby ktoś pomóc

i krótko wyjaśnić

?

Basia:
(a)
f(x) = ln(x
2)
x
2>0 ⇔ x∊R\{0}
x∊(−
∞;0) ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f↘
x∊(0;+
∞) ⇒ f'(x) > 0 ⇒ f↗
czyli w całej dziedzinie nie jest monotoniczna
w p−cie 0 jest nieokreślona i siłą rzeczy nie jest w tym punkcie ciągła
poza p−tem 0 jest ciągła
(b)
g(x) = cos(2x)
x∊R więc jak każdy cosinus określony w całym R jest ciągła, nie jest monotoniczna
(są przedziały w których rośnie i przedziały w których maleje) i oczywiście jest ograniczona
−1 ≤ g(x) =cos(2x) ≤ 1
jeżeli to jest szkoła, to zignoruj te pochodne w (a) i po prostu narysuj sobie wykresy tych
funkcji