liczby , ich zbiory
zuzia: czesć mam kilka zadan , powtókowych z zakresu "liczby , ich zbiory. bardzo bym prosiła, pomoc
przynajmniej w jednym zadaniu, już w dużym stopniu przybliza mnie do sukcesu ... oto zadania.
1. Wykaż, z definicji że liczba a=√11 jest niewymierna.
2. Wyznacz największą liczbę całkowitą , nie sełniającą nierówności 2xx−3≥2x+1x+5
3.Wykaż , że jeśli liczba naturalna x z dzielenia przez 8 daje reszte 4, i liczba naturalna y z
dzielenia przez 8 daje reszte 5, to liczba x+y z dzielenia przez 8 daje reszte 1.
4. wykaż, że jeśli liczby rzeczywiste x, y, spełniają warunki |x|<1 |y−1|<1 to xy <2
14 wrz 15:41
PW: 1. Dowód identyczny jak dowód niewymierności √2 − "nie wprost" (przypuścić że jest to liczba
wymierna i pokazać, że jest to niemożliwe).
Można inaczej (wykorzystując kryterium podzielności wielomianu przez dwumian, jeśli już się
tego uczyłeś)
14 wrz 15:47
Aga1.: 3)Liczby x i y można zapisać
x=8k+4
y=8l+5 , gdzie k,l∊N
x+y=(8k+4)+(8l+5)=8k+8l+9=8k+8l+8+1=8(k+l+1)+1
14 wrz 16:25
pigor: ...,
4)
|x|< 1 i |y−1|< 1 ⇔ −1< x< 1 i −1< y−1< 1 /+1 ⇔
⇔ (−1<x< 0 lub 0≤ x<1) i 0< y< 2 ⇔
⇔ (−1< x< 0 i 0< y< 2) lub (0≤ x< 1 i 0< y< 2) ⇔
⇔ xy<0 lub 0≤ xy< 2 ⇔
xy< 2 c.n.w. . ...
14 wrz 17:00
PW: 4.
|x|•|y−1|<1
(nierówności można pomnożyć stronami, gdyż obie strony są nieujemne)
|x(y−1)|<1
(iloczyn wartości bezwzględnych jest równy wartości bezwzględnej iloczynu)
−1 < x(y−1) <1
−1 < xy − x <1
x−1 < xy < x+1
Interesuje nas tylko "prawa część" tej nierówności
(1) xy < x+1
Jednocześnie, ponieważ z definicji wartości bezwzględnej wynika, że
x < |x|,
po dodaniu stronami liczby 1
x+1 < |x|+1 < 1+1
(ostatnia nierówność stanowi zastosowanie założenia |x| <1).
Jest więc
(2) x+1 < 2.
Zastosowanie (2) do prawej strony (1) kończy dowód.
14 wrz 17:02
PW: Aj, pigor , przepraszam, ale nie widziałem Twojego rozwiązania, a pisałem długo, bo pod
koniec mi wszystko "zżarło".
14 wrz 17:04
zuzia: nie rozumiem w ogóle 4 zad

dlaczego trzeba pomnożyć wartości |x| i |y−1| dlaczego potem sie
je ogranicza przedziałem .... dprosze o szczegółowe wytłumaczenie, błagam
14 wrz 17:13
pigor: hmm ..., no a i ja pisałem dość długo, bo piszę zawsze online, a tu− powiem, że
trochę miotałem się, aż wreszcie ...

wymodziłem coś, co mnie usatysfakcjonowało . ...
14 wrz 17:14
PW: Ja pasuję, już bardziej szczegółowo nie potrafię. Pomnożyć, bo pytają o xy. Reszta to walka z
tym niepotrzebnym x
14 wrz 17:16
pigor: ..., a cóż, szkoda, że zuzia − pozdrawiam ją − nie zainteresowała się tym co
i jak napisałem, a i dobrze, bo i tak nic więcej na ten temat nie mam zamiaru pisać.
14 wrz 17:18
zuzia: trudno , moze ktos inny pomoze
14 wrz 17:27
PW: zuzia
, obraziłeś się na nas, że podaliśmy Ci dwa sposoby rozwiązania, których Ty
nie rozumiesz?
14 wrz 17:44