funkcja kwadratowa
marcia: zad1.
udowodnij ze f(x) = 2x2 + 12x −3 jest malejąca w przedziale (−∞ ; −3)
zad 2
wykaż ze jezeli x−y = 5 to x3 − y3 ≥ 31,25
14 wrz 14:54
PW: 1. Dowód wprost z definicji, czy posługujący się własnościami funkcji kwadratowej?
14 wrz 15:50
marcia: nic nie jest narzucone wiec obojetnie
15 wrz 14:23
asdf:
no to jak nie masz zadnych przeciwwskazań to pochodne:
D = R
(2x
2 + 12x − 3)' = 4x + 12
f'(x) < 0 ⇒ 4x + 12 < 0 ⇒ 4x < −12 ⇒ x <−3 i już
15 wrz 14:25
PW: Zadanie 2. koledzy dowcipni też zrobią szukając np. ekstremum funkcji dwóch zmiennych, więc tym
razem elementarnie:
x3−y3=(x−y)(x2+xy+y2)=(x−y)((x−y)2+3xy).
Pomyślmy:
(x−y)=5,
(x−y)2=25
Wychodzi, że
x3−y3 =5(25+3xy)
Jeżeli liczby są tego samego znaku, to teza jest oczywista (nawet x3−y3≥125).
Trzeba zbadać jaką najmniejszą wartość osiąga 3xy dla xy<0. Oznacza to konieczność zbadania dla
jakiego x
f(x)=3x(x−5)
osiąga minimum (myślę, że dla x=2,5 i jest ono równe −...).
15 wrz 14:48