potegi, logarytmy
ciekawsky:
1. Jak to rozwiązać: (2−√3)x+(2+√3)x=4x ?
2. Dowiedź, że log2 3 + log3 4 > 2√2
14 wrz 14:30
ZKS:
Tam na końcu te 4 jest do potęgi x?
14 wrz 14:35
ciekawsky: tak
15 wrz 01:52
ciekawsky: dokladnie
15 wrz 18:08
asdf: na pewno

?
15 wrz 18:23
ciekawsky: a czemu nie? jestem absolutnie pewnien, mam to przed nosem
15 wrz 18:25
Janek191:
x = 1 bo ( 2 − √3)1 + ( 2 + √3)1 = 2 − √3 + 2 + √3 = 4 = 41
15 wrz 18:27
ciekawsky: no fajnie, ale nie o podstawienie mi chodzi ;<
15 wrz 18:29
asdf: wywnioskować to i ja mogę..(wolfram na pewno by mi pomógł), ale zeby dojść do wyniku.
15 wrz 18:30
ciekawsky: no własnie o dojscie do wyniku mi chodzi, bo juz siedze nad tym tyle i nie moge rozwiazac
15 wrz 18:31
ciekawsky: no dobrze, to adsf pomożesz?
15 wrz 18:37
asdf: probowalem jakies 10 minut temu z:
| | 1 | |
2−√3 = |
| , ale nie wychodzi  |
| | 2+√3 | |
15 wrz 18:42
pb: moze to ci pomoze ( 2 − √3 )−1 = ( 2 + √3 )
15 wrz 18:42
ciekawsky: dzięki, ale znam tę własność
15 wrz 18:43
ciekawsky: to jak jest matma rozszerzona, wiec dlatego trudne :<
15 wrz 18:44
afwaw: dla x> 1 lewa strona bedzie zawsze mniejsza od prawej, a liczba 4x musi byc wymierna, wiec
...
15 wrz 18:55
Basia:
| (2−√3)x | | 4x | |
| + 1 = |
| |
| (2+√3)x | | (2+√3)x | |
| 2−√3 | | 4−4√3+3 | |
| = |
| = 7−4√3 |
| 2+√3 | | 4−3 | |
| 4 | | 8−4√3 | |
| = |
| = 8−4√3 |
| 2+√3 | | 4−3 | |
mamy
(7−4
√3)
x + 1 = (8−4
√3)
x
t
x + 1 = (t+1)
x
(t+1)
x − t
x = 1
teraz już widać bez żadnej pomocy , że x=1
zastanówcie się dlaczego nie ma innego rozwiązania
bo szczerze mówiąc szkolnymi metodami nie potrafię tego uzasadnić
chyba, że pochodne już były
15 wrz 19:01
Basia:
log
23+log
34 =
t = log
23 t>1
przypuśćmy, że
2+t
2 < 2
√2t
t
2 − 2
√2t + 2 < 0
Δ = 8 − 8 = 0
t
2−2
√2+2 ≥0
czyli log
23+log
34
≥ 2
√2
ale Δ= 0 więc t
2−2
√2+2 może = 0
wtedy jednak
czy log
23 =
√2 ?
gdyby tak było to
2
√2 = 3
niewymierna = wymierna
sprzeczność
no to
nie może być log
23+log
34
= 2
√2
no to
musi być log
23+log
34
> 2
√2
15 wrz 19:28
15 wrz 19:52
c.n.u.:
Inny sposób
| | 2 | |
zad.2 log23≠log34 i log34= |
| |
| | log23 | |
z nierówności między średnimi : am − gm
| log23+log34 | | 2 | |
| > √log23*log34= √log23* |
| = √2 /*2 |
| 2 | | log23 | |
log
23+log
34>2
√2
c.n.u.
16 wrz 12:56
Bogdan:

dla
c.n.u.
16 wrz 12:58
c.n.u.:
Witam
Bogdanie
16 wrz 13:05