matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mosq:
W romb o kącie ostrym 60 stopni wpisano koło o polu S. Oblicz pole tego rombu
28 wrz 17:04
AS:
Pole koła: S = π*r
2
⇒ r =
√
S/π
Wysokość rombu: h = 2*r
h
h
2*r
sin(α) =
⇒ a =
=
a
sin(α)
sin(α)
Pole rombu:
2*r
4*r
2
4
S
4*S
P = a*h =
*2*r =
=
*
=
sin(α)
sin(α)
sin(α)
π
π*sin(α)
√
3
Ponieważ sin(α) = sin(60
o
) =
2
8*S
P =
π*
√
3
28 wrz 17:26