Liczby rzeczywiste
Tratwa: Witam
Oblicz:
√198−140√2−√198+140√2
14 wrz 13:24
bezendu:
|10−7√2|−|10+7√2|=10−7√2−10−7√2=−14√2
14 wrz 13:31
Tratwa: Dzięki miszczu
14 wrz 13:34
Antek: MIstrzu
14 wrz 13:39
Tratwa: Toż wiem , że Mistrzu ale Miszczu ładniej brzmi xd
14 wrz 13:40
Antek: Ale nie napiszesz tytul powiesci ;;Miszcz i Malgorzata"" bo ladnie brzmi
14 wrz 13:43
Antek: A tak nawiasem mowiac to Tratwa wiesz z jakiej wlasnosci skorzystal bezendu. ?
Jeli nie to niech CI wytlumaczy.
14 wrz 13:45
Tratwa: Okej mistrze xd a w tym przykładzie
√49+12√5+
√9−4{5}
49 mogę rozłożyc na 9 i 2
√5 ?
14 wrz 13:48
Tratwa: Ja wszycho wiem co Bezendu zrobił tylko problem miałem z rozłożeniem 198
14 wrz 13:49
bezendu:
|2+3√5|=√49+12√5
14 wrz 13:53
Antek: No widzisz mistrzu nie mozesz bo we wzorze masz a2+2ab+b2 a 2*9*2√5=36√5 a masz miec
12√2
14 wrz 13:57
bezendu: wszycho
14 wrz 14:02
Tratwa: A no tak mój błąd xd
Speawdź , czy liczby x i y są liczbami przeciwnymi , gdy:
| 3 | | 3 | |
| + |
| , y = 2√2−15 |
| 3−2√2 | | 3+2√2 | |
| | 2(3+2√2)+3(3−2√2) | | 6−4√2+9+6√2 | | 15+2√2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (3−2√2)(3+2√2) | | 9−8 | | 1 | |
a teraz muszę to odwrócić i usunąć niewymierność , czy do tego momentu jest dobrze?
14 wrz 14:11
Tratwa: | | 15−2√2 | |
Chyba mam błąd ,powinno byc |
| |
| | 1 | |
14 wrz 14:13