
proszę o rozłożenieee bo mi wyszło
(x+1)(x−1)(x+1)(x−1)(x2+x−1) ale nie wiem czy to jest prawidłowe... chyba nie
Tego nie da się "ładnie" rozłożyć
| 1 | ||
u3 * v3 = | ||
| 27 |
| 1 | ||
z2 − z + | = 0 | |
| 27 |
| 4 | 23 | |||
Δ = 1 − | = | > 0 − jedno rozwiązanie rzeczywiste | ||
| 27 | 27 |
| √23 | √69 | |||
√Δ = | = | |||
| 3√3 | 9 |
| 9 ± √69 | ||||||||||||
z = | = | ||||||||||||
| 2 | 18 |
| 1 | ||
x = | (3√27 + 3√692 + 3√27 − 3√692)− jest to jedyne rozwiązanie | |
| 3 |
| 1 | ||
x3 − x − 1 = [x − | (3√27 + 3√692 + 3√27 − 3√692)]* | |
| 3 |
| 1 | ||
[x2 + | (3√27 + 3√692 + 3√27 − 3√692)x − | |
| 3 |
| 1 | |||||||
] | |||||||
|
| 1 | 1 | 1 | ||||
x4 − x3 + 1 = | x4 + ( | x2 − x)2 + ( | x2 − 1)2 > 0 dla każdego x | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
x4 − x3 + | x2 = | x2 − 1 | ||
| 4 | 4 |
| 1 | 1 | |||
(x2 − | x)2 = | x2 − 1 | ||
| 2 | 4 |
| 1 | 1 | |||
(x2 − | x + y)2 = | x2 − 1 + 2yx2 −xy + y2 | ||
| 2 | 4 |
| 1 | 1 | |||
(x2 − | x + y)2 = (2y + | )x2 + (y)x + y2 − 1 | ||
| 2 | 4 |
| 1 | ||
P = (2y + | )x2 + (y)x + y2 − 1 | |
| 4 |
| 1 | ||
Δ = y2 − 4(y2−1)(2y + | ) = | |
| 4 |
| 1 | ||
= y2 − 8y3 − y2 + 8y + 1 = −8(y3 − y − | ) | |
| 8 |
| 1 | ||
Δ = 0 ⇒ y3 − y − | = 0 | |
| 8 |
| 1 | ||
u3 + v3 = | ||
| 8 |
| 1 | ||
u3*v3 = | ||
| 27 |
| 1 | 1 | |||
z2 − | + | |||
| 8 | 27 |
| −229 | ||
Δ = | < 0 ⇒ III rozwiązania rzeczywiste. Nam wystarczy jedno | |
| 33 * 26 |
| √687i | ||
√Δ = ± | ||
| 23 32 |
| 1 | 9 ± √687i | 1 | 1 | |||||
z = | * ( | ) = | * | ( 27 ± 3√687i) | ||||
| 23 | 2* 32 | 63 | 2 |
| 1 | ||
y = | * (3√27 + 3√687i2 + 3√27 − 3√687i2) | |
| 6 |
| 1 | ||
(2y + | )x2 + (y)x + y2 − 1 gdy Δ = 0 możemy zapisać jako | |
| 4 |
| 1 | y | ||||||||||||
(2y + | )(x + | )2 = | |||||||||||
| 4 |
|
| √2y + 1/4 *y | |||||||||||
= (√2y + 1/4x + | )2 | ||||||||||
|
| 1 | √2y + 1/4 *y | ||||||||||||
(x2 − | x + y)2 − (√2y + 1/4x + | )2 = 0 | |||||||||||
| 2 |
|
| 1 | √2y + 1/4 *y | 1 | |||||||||||||
(x2 + ( − | + √2y + 1/4)x + y + | )(x2 + − | − | ||||||||||||
| 2 |
| 2 |
| √2y + 1/4 *y | |||||||||||
√2y + 1/4)x + y − | ) = 0 a to jest już iloczyn dwóch | ||||||||||
|
| 1 | ||
(x3 − x −1)(x4 − x3 + 1) = [x − | (3√27 + 3√692 + 3√27 − 3√692)]* | |
| 3 |
| 1 | ||
[x2 + | (3√27 + 3√692 + 3√27 − 3√692)x − | |
| 3 |
| 1 | |||||||
] * | |||||||
|
| 1 | √2y + 1/4 *y | 1 | |||||||||||||
[(x2 + ( − | + √2y + 1/4)x + y + | )(x2 + − | − | ||||||||||||
| 2 |
| 2 |
| √2y + 1/4 *y | |||||||||||
√2y + 1/4)x + y − | )] | ||||||||||
|
| 1 | ||
dla y = | * (3√27 + 3√687i2 + 3√27 − 3√687i2) | |
| 6 |