Kobieta ważąca 60kg wypiłą 250g wina...
marlena: Przypuśćmy, że kobieta ważąca 60kg wypiła 250g wina, w którym jest 12% czystego alkoholu. Ile
promili alkoholu we krwi ma ta kobieta?
14 wrz 12:10
marlena:
14 wrz 12:23
14 wrz 13:36
marlena: no okej, a jakoś inaczej, nie wiem czy np. na spr mialabym podany ten wspolczynnik?
14 wrz 14:34
Antek: Idz do np Netto kup takie wino i wypij 250 g . Przy okazji kup alkomat(maja w sprzedazy ) i
zmierz sobie . Jesli nie wazysz 60kg to wez kolezanke ktora tyle wazy
14 wrz 15:29
marlena: świetnie.
14 wrz 17:32
pigor: ..., ile w końcu ona tego ma ...

, a więc liczę
np. tak :
niech [c[x= ? − szukana liczba promili alkoholu, a wypiła ćwiartkę,
więc
60x = 14*120 ⇔ 6x= 3 ⇔
x=2 − szukana liczba promili . ...
14 wrz 19:27
marlena: dzięki
15 wrz 11:49