Mieszkanie wraz ze stawką VAT
marlena: Mieszkanie wraz ze stawką VAT 22% kosztuje 80 000 zł. Ile kosztowałoby to mieszkanie gdyby
stawka VAT spadła do 7%?
może ktoś sparwdzić i ew poprawić? z proporcji wyszło mi 70163,93zł
czy musze liczyć to inną metodą i czy wynik się wówczas zmeini?
14 wrz 12:06
marlena:
14 wrz 12:23
Antek: x−cena mieszkania bez Vat
x+22%x=80000 to x= ......policz
natomiast cena mieszkania ze stawka Vat 7% to x+7%x= policz
14 wrz 12:59
marlena: czyli z proprcji:
122− 80 000
107− x
jest źle, bo chyba inny wynik wychodzi

14 wrz 14:35
Antek: 22%=0,22 zamieniam to na ulamek dziesietny zeby bylo dobrze liczyc
x+0,22x=80000
1,22x=80000
| | 80000 | |
x= |
| = 65573,77zl cena mieszkania bez Vatu |
| | 1,22 | |
Cena mieszkania z podatkiem Vat 7% =65573,77+0,07*65573,77=70163,93zl
teraz Twoja proporcja
| | 107*80000 | |
x= |
| =70163,93zl czyli masz OK |
| | 122 | |
14 wrz 15:00
marlena: czyli proporcja lepsza, bo krótsza metoda

dzięki
14 wrz 17:27