Rozwiaż metodą przewidywań
Janek: y''−4y'=−12x2+6x
RJ
y''−4y'=0
r2−4r=0
√Δ=4
r1=−4
r2=0
y1=e−4x
y2=e0=1
y=C1e−4x + C2
RSRN
ys=Ax2+Bx+C
ys'=2Ax+B
ys''=2A
y''−4y'=−12x2+6x−4
2A−4(2Ax+B)=−12x2+6x−4
−8Ax+2A−4B=−12x2+6x−4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wydaję mi się,że gdzieś popełniłem błąd, albo wogóle niezgodnie z teorią.
Odp:y=X3+x+C1+C2e4x
14 wrz 11:24
Krzysiek: źle przewidujesz rozwiązanie szczególne
rozwiązanie równanie jednorodne zawiera się w ys (dla A=B=0)
dlatego ys=x*(Ax2+Bx+C)
podobnie gdyby np. po prawej stronie równania byłoby coś z "e−4x" również musiałbyś pomnożyć
przewidywane rozwiązanie przez 'x'
14 wrz 12:44
Trivial: Poza tym pierwiastki równania charakterystycznego to 0 i
4.

I uwaga! Nie trzeba liczyć
delty, gdyż: r
2−4r = r(r−4)
14 wrz 12:50
Janek: tak, faktycznie
ys'=(Ax2+Bx+C)+(x)(2Ax+B)=2Ax2+Bx+Ax2+Bx+C=3Ax2+2Bx+C ?
14 wrz 13:03
Krzysiek: tak
14 wrz 13:08
Janek: ys"=6Ax+2B
dalej już chyba sobie poradze
Chociaż nie bardzo rozumiem to: "rozwiązanie równanie jednorodne zawiera się w ys (dla A=B=0)"
14 wrz 13:11
Trivial:
Janek, chodzi o to, że dla dowolnej stałej B oraz Ce4x równanie jest spełnione, czyli
nie ma sensu przewidywać (przykładowo):
ys = ... + B
ani też
ys = ... + Ce4x
ani tym bardziej:
ys = ... + B + Ce4x
gdyż z liniowości równania różniczkowego części z B i Ce4x i tak znikną z równania po
podstawieniu (właśnie tego szuka się w rozwiązaniu jednorodnym − części która "znika").
14 wrz 13:16
Janek: Na zajęciach mieliśmy przykład y''−y'−6y=−x2−2918 i tam ys=Ax2+Bx+C. Dlaczego tutaj
dochodzi razy x
14 wrz 13:17
Krzysiek: jak masz: ys=Ax2+Bx+C , y=C1e−4x+C2
i przyjmiesz A=0 , B=0, C=C2,C1=0 to ys=y
a jak będziesz miał: ys=x(Ax2+Bx+C) to już nie znajdziesz takich A,B,C aby to było równe y
14 wrz 13:17
Trivial:
Ogólny wzór metody przewidywań na prawą stronę równania postaci:
q = eax[Pn(x)*cos(bx) + Qk(x)*sin(bx)]
jest taki:
ys = eax[Rm(x)*cos(bx) + Sm(x)*sin(bx)]xr
gdzie:
r − krotność a+bi w wielomianie charakterystycznym (jeżeli nie ma takiego pierwiastka to 0)
m = max{n,k}
Pn, Qk, Rm, Sm − wielomiany stopnia − odpowiednio − n, k, m, m.
Dodatkowo, w metodzie przewidywań obowiązuje liniowość, czyli dla
q(x) = q1(x) + q2(x) + ...
przewidujemy
ys = ys,1 + ys,2 + ...
14 wrz 13:20
Janek: Dzięki wam za wytłumaczenie
14 wrz 13:23
Trivial:
Przykładowo, dla równania różniczkowego liniowego o pierwiastkach
r1 = 4, r2 = 0
i prawej strony
q = −12x2 + 6x (a = 0, b = 0, Pn(x) = −12x2+6x, Qk(x) − dowolne)
przewidujemy:
ys = (Ax2 + Bx + C)*xkrotność(0) = (Ax2 + Bx + C)x1
14 wrz 13:24
Trivial: A jeżeli r2 zmienilibyśmy na np. 1, to wtedy:
ys = (Ax2 + Bx + C)*xkrotność(0) = (Ax2 + Bx + C)*1
14 wrz 13:26
Janek: Dzięki za szczegółowe wytłumaczenie
14 wrz 15:50