W pewnej zabawie towarzyskiej kazda dziewczyna bioraca udzial w tej zabawie zada
kamczatka: W pewnej zabawie towarzyskiej kazda dziewczyna bioraca udzial w tej zabawie zadaje dwa pytania
kazdemu chłopcu uczestniczącemu w zabawie, a kazdy chłopiec zadaje jedno pytanie kazdej
dziewczynie(dziewczyny dziewczynom i chł. chł. nie zadają pytan). W zabawie, w ktorej barło
udział 15 osób. padło 108 pytan. Oblicz ile dziewcząt brało udział w zabawie, jesli wiadomo,
ze było ich wiecej niz chłopców.
Mam to zadanie już rozwiązane ale chciałem was spytać czemu akurat takie równanie:
x− ilość dziewcząt 15−x − ilość chłopcow
3*x*(15−x)=108
i chciałem spytać czemu tak ? bo ja te równanie rozumiem tak że każda dziewczyna zadaje 3
pytania a potem się to mnoży przez ilość chłopców.
14 wrz 10:51
Janek191:
x − ilość dziewcząt , więc 15 − x − ilość chłopców
Każda dziewczyna zadaje każdemu chłopcu 2 pytania, więc razem dziewczyny
zadają x*(15 − x)*2 = 2x*( 15 − x) pytań
Każdy chłopiec zadaje jedno pytanie każdej dziewczynie, więc razem chłopcy
zadają (15 − x)* x pytań.
2x*( 15 − x) + x*( 15 − x) = 3x*( 15 − x)
3x*( 15 − x) = 108 / : 3
x*( 15 − x) = 36 = 12*3
x = 12
=====
15 − 12 = 3
===========
14 wrz 11:45
Janek191:
x − ilość dziewcząt , więc 15 − x − ilość chłopców
Każda dziewczyna zadaje każdemu chłopcu 2 pytania, więc razem dziewczyny
zadają x*(15 − x)*2 = 2x*( 15 − x) pytań
Każdy chłopiec zadaje jedno pytanie każdej dziewczynie, więc razem chłopcy
zadają (15 − x)* x pytań.
2x*( 15 − x) + x*( 15 − x) = 3x*( 15 − x)
3x*( 15 − x) = 108 / : 3
x*( 15 − x) = 36 = 12*3
x = 12
=====
15 − 12 = 3
===========
14 wrz 11:46
kamczatka: aha dzięki.
14 wrz 12:08