parametr m
bloody: Prosze pomóżcie!
Oblicz dla jakich wartości parametru m okręgi o równaniach
(x−m)2+(y+4)2=8
(x−2)2+(y+m)2=2
są styczne zewnętrznie.
28 wrz 16:43
AS: Warunek: odległość środków okręgów musi być równa sumie promieni
tych okręgów.
Okrąg 1: środek S1(m,−4) , promień: r1 = √8 = 2*√2
Okrąg 2: środek S2 = (2,−m) , promień: r2 = √2
S!S2 = r1 + r2
Odległość środków:
S1S2 = √(m − 2)2 + (−4 + m)2
√(m − 2)2 + (−4 + m)2 = r1 + r2
√(m − 2)2 + (−4 + m)2 = 2√2 + √2 obustronnie do kwadratu
(m − 2)2 + (−4 + m)2 = 18
Po uporządkowaniu
m2 − 6*m + 1 = 0
Po rozwiążaniu:
m1 = 3 + 2*√2
m2 = 3 − 2*√2
28 wrz 17:04
bloody: dziekuję bardzo

czyli jednak dobrze mi wychodzilo

jednak przerazila mne wartosc tego
parametru
28 wrz 20:15