rozwiąż wielomiany
wrrr: rozwiąże je ktoś

a)x
4+ 14
x#+49x
2=0
b) x
3−2x
2
c)x
3−4x
2+4x−1=0
d) 3x
3+3x
2+2x+2=0
14 wrz 09:48
PW: Domyślam się, że
a) x4+14x3+49x2=0.
Wyłączyć x2 przed nawias i po robocie − dostaniesz iloczyn x2 i pewnej funkcji kwadratowej, o
której wszystko wiesz − sprawdź czy rozkłada się na czynniki.
14 wrz 10:18
wrrr: mam wyiczyc Δ

?
14 wrz 10:30
PW: Masz ocenić czy rozkłada się na czynniki, więc jest to dobry sposób. Jeżeli rozkłada sie −
szukamy tego rozkładu. Jeżeli nie rozkłada się − piszemy, że jest dodatnia dla wszystkich x
(dodatnia, bo współczynnik przy x2 − równy 1 − jest dodatni i Δ<0). Ale ja nie liczyłem Δ −
zrób to sam.
14 wrz 10:40
Antek: b) x3−2x2=0 to x2(x−2)=0 to x=0 lub x−2=0 to x=.... policz
d) podobnie co opisywalem w poprzednim poscie
3x3+3x2+2x+2=0
3x2(x+1)+2(x+1)=0
(x+1)(3x2+2)=0 to x+1=0 tox=....policz lub 3x2+2=0 to 3x2=−2 −teraz sie zastanow czy
istnieja rowiazania tego. Jesli nie to dlaczego >
c) Twierdzenie bezout i szukamy pierwiastka wsrod dzielnikow wyrazu wolnego wyraz wolnyy to
(−1) wiec dzieliki to 1 i (−1)
Dla x=1 mam 13−4*12+4*1−1=1−4+4−1=0 czyli jeden z pierwiastkow tego ropwnania to x=1
wiec teraz podziel ten wielomian przez (x−1) i dostaniesz wielomian o stopien nizej a to juz
potrafisz rowwiazac.
14 wrz 11:46