a) x4+ 5x3−4x2− 20x=0
b)8x3+12x2+6x=1=0
c)x4−3x3−5x2+15x=0
Zrozpaczona popatrz
x3(x+5)−4x(x+5)=0
masz wspolny czynnik (x+5) to na podstawie prawa dzialan na liczbach rzeczywistych
(rozdzielnosc mnozenia wzglem odejmowania ) a*b−c*b=b(a−c)
U nas a=x3 b=(x+5) c=4x
To na podstawie tego prawa mamy −patrz ten czewony wzor (x+5)(x3−4x) =0
Zajmiemy sie teraz x3−4x tutaj −patrz post PW z 10.34 mozesz wylaczyc x przed
nawias czyli mamy x(x2−4)
.Tu wzor skroconego mnozenia Ale to jest tak oklepane ze piszemy x2−4=(x−2)(x+2)
czyli x4+5x3−4x2−20x=0 to (x+5)x(x+2)(x−2)=0 to x+5=0 lub x=0 lub x+2=0 lub x−2=0 policz
to sobie
| 1 | ||
Pierwiastkiem jest liczba: − | , bo | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
8*( − | )3 + 12*(− | )2 + 6*(− | ) + 1 = | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
= 8*( − | ) + 12* | − 3 + 1 = − 1 + 3 − 3 + 1 = 0 | ||
| 8 | 4 |
| 1 | ||
Dzielę w(x) = 8 x3 + 12 x2 + 6 x + 1 przez x + | ||
| 2 |
| 1 | ||
[ 8 x3 + 12 x2 + 6 x + 1 ] : [ x + | ] = 8 x2 + 8 x + 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
x = − | ||
| 2 |
| 1 | ||
Odp. x = − | − pierwiastek trzykrotny | |
| 2 |
| 1 | ||
x = − | ||
| 2 |
| 1 | ||
x = − | ||
| 2 |
?
dzięki za pomoc chłopaki
a tak po za tym to zrozpaczona bo mnie matma prześladuje cały weekend robie te wielomiany i te
przykłady mi zostały .. dziwne jakieś były
Tonie o to chodzi zebys przepisala bezmyslnie . Tu chodzi o to czy TY to rozumiesz .
Bo widzisz a i c sa podobne
W b) ntrzeba bylo zauwazyc wzor skroconego mnozenia (a−b)3
Nie dziwne ale bardzo proste . Beda gorsze.
Pisz jak co bedzie niezrozumiale
niestety
wszystko co się do niej sprowadza jest okropne
a rozumieć rozumiem tylko czasami nie zauważam tego co powinnam
mam nadzieje ze nie