równanie zespolone
Ralph: rozw rónanie:
z=3√1
robie to tak:
3√1=z=a+bi
1=(a+bi)3
1 = a3 + 3a2bi + 3a(bi)2 + (bi)3
1 = a3 + 3a2bi − 3ab2 − b3i
teraz przyrównuje cz re do re i im do im. powstaje taki ukl równan
{a3 − 3ab2 = 1
{ 3a2−b3 = 0
rozpisalem pierwsze sobie a(a2−3b2) = 1 <=> a(a−√3b)(a−√3b) = 1
dalej paraliż. pomocy
14 wrz 00:41
ZKS:
z =
3√1 /
3
z
3 = 1
z
3 − 1 = 0
(z − 1)(z
2 + z + 1) = 0
z − 1 = 0 ∨ z
2 + z + 1 = 0
| | 1 | | 3i2 | | 1 − i√3 | | 1 + i√3 | |
z = 1 ∨ (z + |
| )2 − |
| = 0 ⇒ (z + |
| )(z + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
14 wrz 00:49
Basia: błąd w drugim równaniu
a
3 − 3ab
2 = 1
3a
2b − b
3 = 0
b(3a
2−b
2) = 0
b(
√3a−b)(
√3a+b) = 0
b = 0 ⇒ a
3 = 1 ⇒ a=1 czyli masz 1+0*i = 1
| | 1 | |
b =a√3 ⇒ a3−3a*3a2 = 1 = −8a3 = 1 a3 = − |
| |
| | 8 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3i | |
czyli a= − |
| b = − |
| czyli masz − |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
b =−a√3 ⇒ a3−3a*3a2 = 1 = −8a3 = 1 a3 = − |
| |
| | 8 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3i | |
czyli a= − |
| b = |
| czyli masz − |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
ale z postaci trygonometrycznej i wzorów Moivre'a chyba byłoby szybciej
14 wrz 00:52