Liczby
Kostek:
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych takich, że suma ich iloczynu i ilorazu jest równa 185
| | 1 | |
x(y+ |
| )=185 proszę o jakieś wskazówki jak dalej ruszyć jeśli to co zrobiłem do tej pory |
| | y | |
jest dobrze ?
13 wrz 23:30
ZKS:
Już jakiś pomysł jest?
13 wrz 23:34
Kostek: nie
13 wrz 23:36
ZKS:
I oczywiście jeżeli mają być całkowite to należy pamiętać że
185 = (−1) * (−185) = (−5) * (−37).
13 wrz 23:36
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
Wyrażenie x(y + |
| ) jest to iloczyn liczb x oraz y + |
| tak samo jak przykładowo |
| | y | | y | |
1 * 185 iloczyn liczb 1 oraz 185.
13 wrz 23:38
Ajtek:
Ja to bym tak poleciał:
x,y ∊C
xy
2+x−185y=0
Teraz mam f. kwadratową po zmiennej y, zatem:
xy
2−185y+x=0
i teraz Δ
y.... itd.
Ale czy to ma sens
13 wrz 23:38
Ajtek:
Cześć
ZKS 
.
13 wrz 23:38
ZKS:
Witam
Ajtek.
13 wrz 23:39
Kostek: Wszyscy ten sam kolor
y
2+1−y=0
13 wrz 23:42
ZKS:
To samo chciałem napisać że wszyscy ten sam kolor.

Właśnie o to chodzi
Kostek tylko
że musisz wszystkie przypadki rozpatrzyć.
13 wrz 23:44
Kostek:
ok dzięki
13 wrz 23:45
Mila:
y≠0 (dzielnik)
możesz zapisać tak:
1) y
2+1=5⇔...
2) lub y
2+1=37⇔...
3) y
2+1=1⇔...
4)y
2+1=185⇔...
13 wrz 23:55
Ajtek:
Mila dobry wieczór

.
13 wrz 23:56
Mila:
Witaj Ajtek, już po wakacjach?
14 wrz 00:00
Ajtek: Już po

.
Niestety wdrożenie w forum troche czasu mi zajmie

.
14 wrz 00:01