pochodna
wajs: Wyznacz pochodną funkcji
13 wrz 22:19
Aga1.: A jaki jest wzór na :
pochodną ilorazu
pochodną funkcji złożonej?
13 wrz 22:22
asdf: @Aga1.
na ilorazu:
f(x) = f
g(x) = g
złożonej:
h(f(x))' = h(f(x))' * f'(x)
proszę!
13 wrz 22:25
wajs: Pochodna ilorazu :
| f(x) | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
| = |
| |
| g(x | | g2(x) | |
P.F.Z.
(g(f(x)))'=g'(f(x))f'(x)
13 wrz 22:29
Mila:
| | x−1)3 | | ((x−1)3)'*x−(x)'*(x−1)3 | |
( |
| )'= |
| |
| | x | | x2 | |
dalej poradzisz sobie?
13 wrz 22:52
wajs:
Problem tkwi w tym , że tu się zatrzymuję.
Owszem próbowałem już rozpisywać wzory skróconego mnożenia ale końcowy efekt nie zgadzał mi się
z tym co mam w książce.
Odpowiedź:
13 wrz 23:00
Mila:
wyłączmy w liczniku (x−1)
2
| 3x(*x−1)2−(x−1)3 | | (x−1)2*[3x−(x−1)] | | (x−1)2*(2x+1) | |
| = |
| = |
| |
| x2 | | x2 | | x2 | |
13 wrz 23:03
Eta:
| (x−1)2)[3x−(x−1)] | | (x−1)2( 2x+1) | |
| = |
| i bingo  |
| x2 | | x2 | |
13 wrz 23:04
wajs: Dzięki .
Następnym razem postaram się dostrzec takie rzeczy.
13 wrz 23:08
Mila: 
Twój wynik też był dobry.
13 wrz 23:10
wajs: Mam jeszcze jeden przykład z którym mam problem
3x2e−2x
Czy to jest całkowicie funkcja złożona czy zastosować mnożenie ?
Trochę nie ogarniam tego przykładu
Jeżeli mnożenie to :
3x2'*e−2x+3x2*e−2x'
6xe−2x+3x2*(−2)*e−2x
6x*e−2x−6x2*e−2x
6x(1−x)e−2x
Czy tak ?
13 wrz 23:30
ZKS:

.
13 wrz 23:32
Mila:
Zapisy popraw.
(3x2)'*e−2x+3x2*(e−2x)' =..
13 wrz 23:59