funkcja wykładnicza
hajtowy: Rozwiąż równanie:
3
x * 2
x+1 − 16 * 3
x = 2
x+4 − 2
2x+1
Pomoże ktoś?
13 wrz 21:42
hajtowy: help
13 wrz 21:52
Piotr 10: 3x*2x*2−24*3x=2x*24−22x*2
3x(2x+1−24)=2x(24−2x+1)
Kombinuj dalej
13 wrz 21:58
hajtowy: 3
x(2
x * 2 − 2
4) = 2
x (2
4 − 2
x * 2)
I co dalej ?
13 wrz 22:00
Aga1.: Wyłącz − z jednego nawiasu i przenieś wszystko na lewą stronę.
13 wrz 22:03
ZKS:
Zapewne wszystko na jedną stronę.
13 wrz 22:03
Saizou : 3
x*2
x+1−16*3
x=2
x+4−2
2x+1 /:2
3
x*2
x−8*3
x=2
x+3−2
2x
3
x(2
x−8)=8*2
x−2
2x
3
x(2
x−8)=−2
x(2
x−8) za;ł 2
x−8≠0→2
x≠2
3→x≠3
3
x=−2
x sprzeczność
ale jeszcze trzeba sprawdzić co by było gdyby x=3
3
3*2
4−16*3
3=2
7−2
7
0=0
zatem odp. x=3
13 wrz 22:04
pigor: ..., np. tak : z własności działań na potęgach i funkcji
wykładniczej dane równanie jest równoważne kolejno :
3x *2x+1−16 *3x= 2x+4−22x+1 / :2 ⇔ 3
x* 2
x− 8* 3
x= 8* 2
x− 2
2x ⇔
⇔ 3
x (2
x− 8) = −2
x(2
x−8) ⇔ 3
x (2
x− 8) +2
x(2
x−8) = 0 ⇔
⇔ (2
x−8)* (3
x+2
x) = 0 ⇔ 2
x−8= 0 ⇔ 2
x= 2
3 ⇔
x=3 . ...
13 wrz 22:06
Eta:
3x(2x*2−24) +2x(2x*2−24)=0
(2x*2−24)*(3x+2x)=0
2x+1=24 v 3x+2x =0 −− sprzeczność
x+1=4 ⇒ x=3
13 wrz 22:08
hajtowy: Dziękuję
13 wrz 22:08
Eta:
Znowu "sypnęło"
13 wrz 22:08
hajtowy: Lepiej więcej niż wcale
13 wrz 22:12