prawdopodobieństwo
mini: Wyznacz stałą α, EX i P(x)>1/2
αx2 dla x [0,1]
0 dla R \ [0,1]
jak wyliczyć stała?
13 wrz 20:01
mini: aa
stała to 3
czyli wzory to
3x2 dla x [0,1]
0 dla R\ [0,1]
13 wrz 20:13
Trivial:
Stałą liczy się przez normalizację, czyli rozwiązanie równania
∫
−∞+∞ f(x)dx = 1
Rzeczywiście, α = 3.
Znalezienie E[X] to również kwestia podstawienia do wzoru:
| | 3 | |
E[X] = ∫−∞+∞ xf(x)dx = ∫01 x*3x2dx = ∫01 3x3dx = |
| . |
| | 4 | |
Znalezienie P(X > 0.5) jest równie proste. Prawdopodobieństwo to liczy się poprzez użycie
dystrybuanty. Mamy:
P(X < a) = F(a) = ∫
−∞a f(x)dx
Czyli:
P(X > 0.5) = 1 − P(X < 0.5) = 1 − ∫
00.5 3x
2dx = 1 − (0.5)
3 = 1 − 0.125 = 0.875
13 wrz 21:34
mini: Dzięki tam samo mi wyszło EX =3/4 a P(x>1/2) =7/8 trochę inaczej policzyłam, ale wynik taki sam
13 wrz 23:46