bully:
Usówanie niewymierności z mianownika.:
Proszę mi powiedzieć z kąd biorą się dane liczby przy usówaniu nierywmierności z mianownika.
pierwszy przyklad z strony matematyka.pisz.pl
strona http://www.matematyka.pisz.pl/strona/1133.html
Prosze mi powiedziec z kad wziola sie liczba. √6 - licznik i 2 w mianowniku.
13 sty 17:38
sinx/n=six=6:
O kurde, jeżeli nie rozumiesz co tam jest napisane, to ja tego nie potrafię wytłumaczyć inaczej. Wykonujesz dzielenie 6/3=2.
13 sty 17:44
Jakub:
Licznik i mianownik ułamka podzieliłem przez 3. Nie jest to koniecznie, ale warto upraszczać ułamki, aby wyglądały no ... prościej
13 sty 17:45
Jakub:
Znów o minutę szybszy
13 sty 17:46
sinx/n=six=6:
Teraz idę do kościoła. Masz godzinę fory
13 sty 17:48
bully:
ok ten przyklad rozumiem, ale wolalem sie upewnic.
Powazniejszy problem mam z tym przykładem.
http://www.matematyka.pisz.pl/strona/1134.html
Przykład I.
-Z kad wziola sie liczba 16
-Z kad wziola sie liczba 22
13 sty 17:50
sinx/n=six=6:
Jakub tłumacz ja nie potrafię. A tak przy okazji możesz trochę uprościć przykład: 16-8√
5/-1 = 8√
5-16
13 sty 17:53
sinx/n=six=6:
a właśnie: 8√5-16=8(√5-2) zapomniałem dopisać
13 sty 17:54
sinx/n=six=6:
masz mnożenie 8*(2-√5) = 16 - 8√5
13 sty 17:56
bully:
ok juz nie trzeba tlumaczyc, wszystko rozumiem.
Nie zwrócilem uwagi na mnożenie.
13 sty 18:05
milen: p6 + p5 jest równe (p6−p5)do potegi −1
2 gru 19:35