wyznacz liczby naturalne spelniajace rownianie
Giluch: | | 2 | |
Wyznacz wszystkie liczby naturalne spełniajace równanie x− |
| = 1 |
| | x | |
13 wrz 19:41
Piotr:
tylko 2
13 wrz 20:02
Aga1.: Rozwiązałabym równanie i podała rozwiązania naturalne.
13 wrz 22:09
Saizou : D: x∊N\{0}
x
2−2=x
x
2−x−2=0
(x+1)(x−2)=0
x=−1 x=2
sprze.
odp.
x=2
13 wrz 22:12
Eta:
x≠0 i x∊ N
x2−2=x ⇒ x2−x−2=0 ⇒ (x−2)(x+1)=0 ⇒ x= 2 v x= −1∉N
13 wrz 22:13
Piotr:
no przecież napisałem odpowiedź

gdyby osoba pytająca miała jakieś wątpliwości to pokazałbym
jak wyliczyć ale zainteresowania nie ma...
13 wrz 23:04